Mindfulness is ontwikkeld door Jon Kabat-Zinn; hij combineerde westerse psychologie met oosterse tradities. Mindfulness-beoefening vermindert stress en biedt innerlijke rust en ontspanning. Het is een training om met aandacht in het ‘nu’ te zijn en zonder oordeel gedachten en gevoelens waar te nemen.
Mindfullness komt voort uit de boeddhistische traditie. Deze traditie stelt dat het lijden van de mens voortkomt uit pogingen om gelukgevoelens vast te houden en lijden te vermijden. We bestendigen zo echter de ervaring van een duale wereld; een wereld vol van tegenstellingen waarin we rusteloze zoekers blijven.
Door het bewustzijn te verschuiven van de ervaringen (van gebeurtenissen, gedachten en gevoelens) naar de waarnemer, kan er gerust worden in waarnemen en ‘zijn’ zonder meer. Op een persoonlijk niveau betekent dit vaak een verlichting van het lijden en meer ontspanning en plezier in het leven. Binnen elke individuele begeleiding en tijdens relatiegesprekken kunnen mindfulness oefeningen desgewenst een onderdeel zijn.
Mindfulness heeft zijn wortels in de boeddhistische Vipassana-meditatie waarbij de intentie verder reikt. Als alle bewustzijnsinhouden worden losgelaten kan het Zelfonderzoek zich richten op ‘dat’ wat de waarnemer waarneemt. Er ontstaat dan ruimte voor de beleving dat onze essentie non-duaal is; puur bewustzijn dat compleet is in zichzelf, vormloos en zonder voorkeur.
Het doel van non-duale begeleiding is om je in contact te brengen met het pure, open Bewustzijn; de grond van het bestaan. Tijdens begeleiding wordt je uitgenodigt om de grenzen van de persoonlijkheid te verkennen en los te laten zodat er toegang is tot een groter potentieel.
Non-duale coaching is niet gericht op het verbeteren of aanvullen van het zelfbeeld maar op de bevrijding daarvan. Ik ben opgeleid als non-duale coach door Alexander Zöllner. Op zijn website www.artoflife.nu vind je meer informatie over non-duale coaching.
Om de week op de vrijdagavond is er van 19.45 tot 21.30 een open meditatiebijeenkomst. Deze avonden worden begeleid door Gwendolin van Rooij. Op de website www.silent-touch.nl vind je meer informatie en de data. Ervaring is niet nodig, iedereen is van harte welkom.